Elektrische en elektronische apparatuur recyclen (WEEE)

Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over het recyclen van elektrische en elektronische apparatuur.

Hoe moet je elektrische en elektronische apparatuur afvoeren?

Europese klanten buiten Nederland vinden meer informatie op de pagina Bestellingen van elektrische en elektronische apparatuur op Amazon voor een adres buiten Nederland.

In de regel mogen elektrische en elektronische apparatuur (EEA) niet samen met huishoudelijk afval worden weggegooid. Elektrische en elektronische apparaten kunnen gevaarlijke stoffen bevatten die bij blootstelling een ernstig schadelijk effect kunnen hebben op het milieu, de natuur en de volksgezondheid.

Ga voor meer informatie over de WEEE-richtlijn, inclusief hoe Amazon zorgt voor de veilige verwijdering van elektrische en elektronische apparatuur, naar Over de WEEE-richtlijn.

Producten die niet samen met huishoudelijk afval mogen worden weggegooid, worden gemarkeerd met dit pictogram:

Warning label showing a wheeled bin with a cross through it

Als je elektrische of elektronische apparatuur wilt inleveren voor recycling, adviseren we het volgende:

Voor apparatuur met een gewicht van minder dan 30 kg kun je een vooruitbetaald etiket maken en afdrukken bij de Landbell Group. Zodra je item properly packed, kun je het naar een van de afleverpunten brengen of regelen dat het wordt afgehaald.

Voor apparatuur met een gewicht van meer dan 30 kg kun je regelen dat Landbell Group het gratis thuis komt ophalen. Geef het bestelnummer van het nieuwe item dat je bestelt door wanneer je het recyclingverzoek indient. Zodra je verzoek is goedgekeurd, nemen ze contact op om een gepast tijdstip met je te regelen.

Tips voor het verwijderen van persoonlijke gegevens van elektrische en elektronische apparaten

Als je een persoonlijk elektronisch apparaat hebt dat onder de WEEE-richtlijn valt, zoals een computer, mobiele telefoon of camera, moet je alle persoonlijke of vertrouwelijke gegevens wissen voordat je het recyclet. Je kunt dit doen door het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, wat normaal gesproken gedaan kan worden in het instellingenmenu van je apparaat.

Zorg er ook voor dat je persoonlijke of vertrouwelijke gegevens verwijdert van een intern opslagapparaat, zoals een geheugen- of simkaart. Amazon EU S.à.r.l is niet aansprakelijk voor gegevens op je apparaat. Voordat je je apparaat opnieuw instelt, moet je altijd:

  • Een back-up maken van gevoelige gegevens, zoals foto's, contacten en berichten.
  • Zet indien mogelijk het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen.
  • Meld je af bij accounts waarbij je bent ingelogd, zoals cloudopslag, sociale media en berichtenapps.

Als je het product hebt gekocht van een Marketplace-verkoper, neem je contact op met de verkoper voor meer informatie over hun oplossing voor het recyclen en afvoeren van je oude elektronische apparatuur.

Kan ik mijn oude elektrische of elektronische apparatuur op andere manieren afvoeren?

Als je oude EEA nog in goede staat is of kan worden gerepareerd voor hergebruik, kun je de apparatuur doneren aan een goed doel of weggeven aan iemand in je omgeving die de apparatuur kan gebruiken. Door de levensduur van je oude apparatuur te verlengen, draag je ook bij aan efficiënt gebruik van grondstoffen en zorg je voor minder afval.

Verpakkings- en verzendinstructies

Stuur geen beschadigde of individuele batterijen terug.

Als je apparatuur in de apparatuur geïnstalleerde lithiumcellen en -batterijen bevat (bijv. mobiele telefoons, koptelefoons) of is deze bij de apparatuur zijn verpakt (bijv. laptops, digitale camera's), moet je extra voorzichtig zijn:

  • De apparatuur moet in dit geval worden verpakt met een sterke buitenverpakking. Als je kartonnen dozen gebruikt, moeten deze sterk zijn, bij voorkeur met naden die zijn genaaid of geniet en niet alleen zijn dichtgelijmd. Gebruik dozen met maximale sterkte en die niet door luchtvochtigheid zijn aangetast. Sluit de doos af met ducttape (bij voorkeur versterkt) door zowel bij de boven- als onderkant van de doos drie stroken aan te brengen, zodat de middelste naad en de twee randnaden zijn afgedicht
  • Pakketten moeten worden gemarkeerd met LITHIUMBATTERIJEN VOOR RECYCLING
  • Er moeten passende maatregelen worden genomen om de schade van de apparatuur bij het vullen en hanteren van de verpakking tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld door het gebruik van rubberen matten.
  • De verpakking moet zo zijn geconstrueerd en gesloten dat de inhoud tijdens het vervoer niet verloren kan raken
  • Elke verpakking moet worden gemarkeerd met één van de volgende etiketten, afhankelijk of ze (1) lithium-ion of (2) lithiummetaal bevatten

1.

UN3481-label

2.

UN3091-label

Onze recyclingpartners

WEEE Nederland

Voor meer informatie over recyclen met Amazon, ga naar Recycling at Amazon.